Skattefradrag og inntektsfradrag

| Skatt

 

Slik betaler du mindre i skatt

 

Skattestrategier for bedrifter | Slik minsker du skattebelastningen

 

Som selvstendig næringsdrivende har du rett på fradrag på skatten for en del ulike utgifter som er nødvendige for å holde bedriften din i gang. I denne artikkelen vil vi i Trygg-Økonomi AS gå gjennom noen sentrale begreper hva gjelder å minske skattebelastningen til din bedrift. 

 

Skattefradrag og inntektsfradrag

 

Det er særlig to begreper du skal merke deg og gjøre deg kjent med forskjellene når du driver en egen bedrift. Det finnes skattefradrag, og det finnes inntektsfradrag. Skattefradrag er fradrag på selve skatten du ender opp med å skulle betale etter at inntektsfradraget er trukket fra. Skattefradrag er altså noe annet enn inntektsfradrag, og blir innvilget bedrifter som driver med forskning og utvikling, eller investeringer i oppstartsselskaper. Driver bedriften din med forskning eller utviklingen kan du altså ende opp med å betale mindre i skatt. Dette er statens måte å vise at de støtter bedrifter som driver landet fremover gjennom ett eller flere av disse segmentene. Når det kommer til inntektsfradrag er dette berettiget alle selvstendig næringsdrivende, det være seg optikere, rørleggere, frisører, makedsførere eller andre entrepenører. 

 

Kvitteringer, kvitteringer, kvitteringer

 

Ta vare på alle kvitteringer! Disse er viktige og helt nødvendige når du skal skrive regnskap, og vil fungere som bevis på utgiftene du har rett på fradrag for. Uten kvittering, har du ingen rett på å få skattefradrag på kostnadene dine, uansett hvor relevante de er for driften av bedriften din. Dette vil bli sett på som svindel, og er ulovlig. Det skal man være veldig forsiktig med. Dersom du er flink til å ta vare på alle kvitteringer, sorterer dem og noterer i hvilken sammenheng du gjorde kjøpet, vil føring av regnskap gå mye enklere og smertefritt. Skattebelastningen for bedriften din vil også dermed reduseres. Man betaler altså kun skatt på grunnlag av inntektsoverskudd i bedriften.  

 

Dette kan du trekke fra

 

Men hvordan vet du hva som er fradragsberettiget? Det kan jo være alt fra mindre utgifter som kontorutstyr, programvarer og mobilabonnement, til større kostnader som lønn til ansatte og husleie. Det kan også være relevant å skrive av ting som pensjon, eller nødvendig bruk av bil. En god tommelfingerregel er at man har rett til å trekke fra de utgiftene som er helt nødvendige for å holde bedriften i gang. Tenk på hvordan du kan forklare at denne utgiften hjelper deg med å tjene penger. Utgiften må altså være knyttet til det bedriften din driver med, og være avgjørende for driften av den. Her er det viktig å ikke la seg rive fullstendig med. Det er viktigere at skatten blir riktig, enn at skatten blir minst mulig, selv om det helt klart kan være fristende i blant. Hold deg til å skrive av de åpenbare tingene, og unngå flest mulig av de som føles litt i gråsonen. Er du i tvil om noe og trenger bistand til regnskap i Tromsø, er du velkommen til å kontakte oss i Trygg-Økonomi AS.

 

Ofte stilte spørsmål

 

Må man ta vare på kvitteringer til regnskap?

Ja, det er helt nødvendig å ta vare på kvitteringer til regnskap. Kvitteringer fungerer som bevis på utgiftene til bedriften. Uten kvitteringer har man ikke rett på fradrag på skatten. Det lønner seg derfor å ta vare på alle kvitteringer, og systematisere dem godt.


Kan man gjøre regnskap selv?

Det er fullt mulig å gjøre regnskap selv. Da er det viktig å lese seg opp på regelverket, slik at man gjør alt riktig. Dersom det blir for komplisert er det smart å ta kontakt med en regnskapsfører for bistand, da det som regel vil være billigere og enklere enn å risikere å føre opp feil regnskap.


Hva er skattefradrag?

Skattefradrag er et fradrag som trekkes fra det du ender opp med å betale i skatt etter at inntektsfradraget er trukket fra. Skattefradrag er altså noe annet enn inntektsfradrag, og er sjeldnere berettiget bedrifter. Skattefradrag innvilges bedrifter som driver med forskning, utvikling eller investering i oppstartsbedrifter.

0